Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

De beste zoekbalk plugins voor WordPress

Een goede zoekfunctie op je website kan de ervaring die de gebruikers van je website hebben enorm verbeteren. Geef je gebruikers toegang tot al je artikelen, pagina’s en producten en geef ze de mogelijkheid om eenvoudig te vinden waar ze naar op zoek zijn. Ontdek hier de beste zoekbalk plugins voor WordPress websites.

Er zijn heel veel redenen waarom WordPress populair is maar de standaard zoekfunctionaliteit is er daar niet een van. Hoewel deze zoekfunctionaliteit werkt is het een populaire klacht van WordPress gebruikers dat de standaard zoekfunctionaliteit de gebruikers van je website niet echt goed helpt te vinden waar ze naar op zoek zijn.Zoekbalk plugins laten je dit aspect van je website in op verschillende manieren in positieve zin veranderen.

Een andere belangrijke reden voor het gebruik van een zoekbalk plugin is dat het het zoeken naar een artikel versnelt en het de last op de server van je website verlaagt. Als je een site hebt met veel content die veel bezocht wordt dan kan het zo zijn dat de standaard WordPress zoekfunctie de server behoorlijk kan belasten door het veel en zwaar bevragen van de database van de website.

Om de beste zoekbalkplugin te vinden die bij jouw behoeftes past hebben we de volgens ons vijf beste zoekbalkplugins verzameld. We leggen eerst uit wanneer je moet overwegen om een van deze plugins te gebruiken en hoe er een te kiezen. Daarna bekijken we wat iedere plugin uniek maakt.

Waarom je een zoekbalk plugin voor wordpress nodig kan hebben

Als je een simpele informerende website met maar een pagina’s hebt dan heb je waarschijnlijk geen zoekbalk plugin nodig omdat bezoekers eenvoudig alle informatie kunnen vinden en niet opzoek zijn naar een specifiek stuk informatie. Voor elke andere soort website die meer dan maar een aantal pagina’s heeft kan het de gebruikersvriendelijkheid en snelheid van je website enorm verbeteren.

Webshops

Als je een webshop hebt is de zoektfunctie een essentiele functie omdat een groot deel van je bezoekers de zoekfunctie zullen gebruiken om producten te zoeken die ze willen kopen.

Als je het bezoekers makkelijker maakt om producten te vinden waarin ze geïnteresseerd zijn, zullen ze eerder geneigd zijn een aankoop te doen. Aan de andere kant, als gebruikers niet het product kunnen vinden dat ze willen hebben doordat de zoekfunctie van de site niet goed werkt dan kan het zijn dat ze je site verlaten en ergens anders het product aankopen waar ze naar opzoek zijn.

Verder kan het ook zo zijn dat je webshop minder snel presteert door de zoekfunctie, vooral grote WooCommerce shops met veel producten kunnen hier last van hebben. Een zoekbalk plugin maakt het niet alleen makkelijker voor gebruikers om producten te vinden maar vermindert ook de druk op de webserver waardoor dit ook de snelheid van je shop ten goeden komt.

Verzamelwebsites

Verzamelwebsites draaien om de bezoeker te helpen dingen te vinden. Of je nou een verzamelwebsite maakt van bedrijven, plaatsen, mensen of wat dan ook, een goede zoekbalk plugin zal het voor bezoekers van dit soort sites veel makkelijker maken de juiste informatie te vinden.

Je zal met een zoekbalk plugin ook eenvoudig custom content uit je verzamelsite kunnen weergeven. Dit is belangrijk omdat veel verzamelwebsites gebruik maken van extra velden om content op de website te categoriseren, typeren en uit te breiden. Deze extra velden kunnen op deze manier ook doorzocht worden waardoor bezoekers nog makkelijker de juiste content kunnen vinden.

Blogs

Als je een blogwebsite hebt en je schrijft veel blogs in veel verschillende categorieën dan groeit het aantal posts en categorieën waarschijnlijk hard! Door het verbeteren van de zoekfunctionaliteit op je blog is het makkelijker voor bezoekers om oudere blog artikelen terug te vinden.

Kennisbank websites

Als je een kennisbank website hebt die jouw bezoekers leert of uitlegt hoe jouw product of service gebruikt dient te worden dan is het verbeteren van de zoekfunctionaliteit essentieel.

Niet alleen zal het bezoekers van je website gemakkelijker maken te vinden wat ze zoeken maar het zal ook er voor zorgen dat je minder contactverzoeken binnenkrijgt omdat men niet kan vinden hoe een bepaalde functie van jouw service of product werkt.

Je eigen situatie

De voorbeelden hierboven zijn niet de enige situaties waarin een zoekbalk plugin kan helpen je website beter en gebruiksvriendelijker kan maken. Eigenlijk is het zo dat als je veel content op je website hebt en / of de zoekfunctie op je website word veel gebruikt dan is een zoekbalk plugin een hele goede optie om je website te verbeteren.

Belangrijke functies van een zoekbalk plugin

Prestaties / schaalbaarheid

Als je veel inhoud hebt, kan de standaard wordpress zoekfunctie erg langzaam worden. Het is niet ongebruikelijk dat bij grote sites zoekopdrachten soms meer dan 10 seconden nodig hebben om resultaten te geven (en de prestaties van uw site voor andere gebruikers benadelen terwijl de resultaten worden geladen).

Doorgaans zal een goede WordPress zoekbalk plugin de zoekprestaties optimaliseren door een zoekindex op te bouwen. In een notendop betekent dit dat de plug-in de inhoud van je website op een geoptimaliseerde manier opslaat, wat individuele zoekopdrachten versnelt/optimaliseert.

Om de prestaties verder te verbeteren, bouwen sommige zoekbalk plugins deze index op hun eigen servers op (in plaats van op de server van uw WordPress website). Dit betekent dat de server van uw site niet het zware werk hoeft te doen om zoekresultaten weer te geven.

Content precisie

Standaard is het WordPress zoekalgoritme vrij beperkt in waar het naar kijkt bij het doorzoeken van uw inhoud. Er wordt alleen rekening gehouden met basiselementen zoals:

 • De titel
 • Alineateksten
 • Afbeeldingstitels, bijschriften, alt teksten en bestandsnamen


Categorieën, tags, extra velden, gebruikersopmerkingen en nog veel meer worden door het standaard zoekalgoritme niet doorzocht. Hierdoor word de precisie, waarmee er door de content op je website gezocht word, beperkt.

Deze informatie kun je met een zoekbalk plugin wel opnemen in het zoekalgoritme.

Algoritme kwaliteit / aanpasbaarheid

Naast het aanbieden van een meer completere zoekfunctionaliteit geven zoekbalk plugins je ook meer controle over het aanpassen van het zoek algoritme dat je op je website nodig hebt.

Zo zou het kunnen dat je bijvoorbeeld een zoekresultaat hoger in de zoekresultaten terug wil laten komen als de zoekopdracht in een extra veld gevonden word.

De meeste zoekbalk plugins laten je bepalen waar jij de nadruk op wilt leggen in de zoekfunctionaliteit van je website.

Gebruiksvriendelijk functies

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over verbeteringen die te maken hebben met snelheid of het instellen van het algoritme maar je moet ook kijken naar een plugin die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is voor de berzoekers van je website. Kijk naar functies zoals:

 • Autoaanvullen suggesties (bij het typen worden er suggesties voor waar je naar kan zoeken)
 • Real-time zoekresultaten (bij het typen van een zoekopdracht krijg je direct al zoekresultaten te zien)
 • “Bedoelde je” suggesties
 • Het uitlichten van je zoekopdracht in de zoekresultaten
 • Extra filters (zoals het zoeken in een bepaalde category of naar berichten met een specifieke tag)

Kosten

Als laatste moet je rekening houden met de kosten.

Je vind zoekbalk plugins (en plugins in het algemeen) voor allerlei verschillende budgetten, waaronder:

 • Gratis plugins
 • Plugins waar eenmalig voor betaald moet worden
 • Plugins waarvoor je periodiek (maandelijks of jaarlijks) moet betalen

Over het algemeen is het zo dat de gratis en eenmalige betaalde plugins afhankelijk zijn van de server van jouw wordpress installatie. De periodiek betaalde plugins bieden meestal extra functies en services zoals het hosten van bijvoorbeeld de zoekindex op een andere server waardoor jouw server ontzien word.

Als je een grote site hebt met veel zoekopdrachten per dag / maand dan is het wellicht de moeite waard om te kijken naar een periodiek betaalde zoekbalk plugin zodat de server van jouw website niet heel erg belast word tijdens het zoeken naar informatie. Aan de andere kant is het voor een kleine website of als je het niet zeker weet een goed idee om dit geld in je zak te houden en eerst eens te kijken of een gratis plugin de functionaliteiten bied waar je naar op zoek bent.

De vijf beste WordPress Zoekbalk Plugins

Hier zijn de vijf WordPress zoekbalk plugins die wij voor je hebben uitgekozen:

 • SearchWP
 • Relevanssi
 • ElasticPress + Elasticsearch
 • Jetpack Search
 • Ajax Search Pro

SearchWP

SearchWP is een populaire betaalde zoekbalk plugin die voornamelijk achter de schermen de zoekresultaten op jouw website completer maakt en het algoritme verbeterd.

Je kan met deze plugin er voor zorgen dat er op veel soorten data gezocht kan worden waaronder:

 • Extra velden
 • Categorieen
 • Tags
 • WooCommerce product details (zoals artikel nummer en product variaties)
 • Custom post types
 • Bijlages (zoals content in PDF’s of Word documenten)
 • En meer

Deze plugin laat je ook bepalen welke informatie belangrijker is in het algoritme van de zoekfunctie.

SearchWP werkt met de standaard WordPress zoekbalk, maar ook met de zoek widget van de populaire page builder plugin Elementor. Daarnaast kun je de zoekfunctie uitbreiden met een live zoekfunctie door de gratis plugin “SearchWP Live Ajax Search” te installeren.

SearchWP is verkrijgbaar vanaf $99 voor het gebruik op een website met de basis functionaliteiten. Voor alle functionaliteiten heb je de Pro licentie nodig voor $149.

Relevanssi

Relevanssi is de meest populaire gratis zoekbalk plugin voor WordPress. Hij is actief op meer dan 100.000 websites. Ook is er een betaalde premium versie beschikbaar die extra functionaliteiten toevoegt.

Net als SearchWP voegt deze plugin achter de schermen allerlei verbeteringen toe aan de zoekfunctionaliteit van jouw website, maar het voegt ook een aantal verbeteringen toe aan de voorkant van de website.

Als eerste breid het de zoekfunctionaliteit van jouw website uit met de volgende data:

 • Extra velden
 • Categorieen
 • Tags
 • Gebruikers reacties op berichten
 • Custom post types
 • Gebruikersprofielen
 • Documenten (PDF’s en Word documenten)
 • Iedere kolom in de wp_posts tabel

Je kan ook in deze plugin bepalen welke informatie jij het belangrijkste vind in het algoritme van de zoekfunctie. Daarnaast zijn er een aantal dingen die deze plugin toevoegt voor de gebruikersvriendelijkheid van de zoekfunctie op jouw website:

 • Fuzzy matching (deze techniek geeft resultaten terug die heel erg lijken op wat je zoekopdracht maar misschien niet 100% overeen komen, zo kun je bij een typefout bijvoorbeeld wel juiste resultaten verwachten ) en Google stijl “Bedoelde je” suggesties.
 • Zoekfuncties (zoals in Google) zoals zoeken op “exacte woorden”
 • De zoekopdracht uitgelicht in de zoekresultaten

En verder worden de zoekprestaties door deze plugin verbeterd. Relevanssi bouwt zijn eigen zoekindex op en zorg ervoor dat op websites met grote databases hierdoor het zoeken drastisch versnelt word. De ontwikkelaar waarschuwt hierbij wel dat als je hosting een limiet heeft aan het aantal tabellen wat je in je database kunt aanmaken het wellicht niet handig is om deze plugin te gebruiken omdat het vaak erg veel ruimte in de database nodig heeft.

Relevanssi integreert met de standaard zoekfunctionaliteit van WordPress en werkt ook met page builder plugins zoals Elementor.

De gratis versie is beschikbaar via WordPress.org. De betaalde versie kost $99 voor een licentie van een jaar of $349 voor een levenslange licentie, beide licenties zijn op een onbeperkt aantal websites te gebruiken.

ElasticPress + Elasticsearch

Elasticsearch is een open-source zoek machine die je kan gebruiken om je website zoekfunctionaliteit enorm te verbeteren.

Allereerst optimaliseert Elasticsearch de zoekfunctionaliteit van WordPress door zijn eigen zoekindex op te bouwen in plaats van te bouwen op jouw WordPress website. Dit is zeer belangrijk, zeker als je veel content op je website hebt.

Naast een grote prestatieverbetering zorgt Elasticsearch ook voor een grote kwaliteitsverbetering van de zoekfunctionaliteit van je website door onder andere de volgende functionaliteiten:

 • Aanpasbaar algoritme – kies welke content er in de zoekindex word opgenomen en welke data belangrijker is.
 • Fuzzy matching – dit zorgt er voor dat situaties waar geen zoekresultaat gevonden kan worden niet meer voorkomen
 • Faceted search – laat gebruikers de zoekresultaten filteren voor nog specifiekere resultaten
 • Autosuggesties – de zoekfunctionaliteit geeft suggesties zodra de gebruiker begint met typen (zoals Google dit ook doet)

Elasticsearch is een op zichzelf staande tool – het kan op meerdere platformen geïntegreerd worden en is niet specifiek bedoelt voor WordPress. Wel kan je het eenvoudig integreren met de gratis Elasticpress plugin van 10up. De plugin laat je ook instellingen van Elasticsearch en het algoritme binnen de admin interface van WordPress aanpassen.

Belangrijk: Voordat je de ElasticPress-plug-in kunt installeren, moet je eerst Elasticsearch op je server installeren. Het is open-source software, dus je kunt het net als WordPress installeren. Of je kunt ook betalen voor de gehoste Elasticsearch-service (vanaf $16 per maand).

Jetpack Search

Jetpack Search is een betaalde WordPress zoekbalk plugin van Automattic, de maker van WordPress en WooCommerce.

Een van de meest unieke dingen aan Jetpack Search is dat het al het indexeren / doorzoeken van jouw content doet op de servers van Jetpack (en dus niet op de server van jouw website). Daarna worden de resultaten door de api van Jetpack naar jouw website verstuurd.

Jetpack Search bouwt de index ook op in real-time. Dit betekend dat als je een nieuwe pagina of artikel publiceerd dit direct door Jetpack Search word opgenomen in de zoekindex en resultaten voor jouw website.

Jetpack Search lijkt in architectuur op Elasticsearch zoals hierboven besproken, hierdoor krijg je dezelfde voordelen echter is Jetpack Search zo goed als plug & play omdat het ontwikkeld is door de maker van WordPress zelf. Dit maakt het veel makkelijker om met deze plugin aan de slag te gaan, zeker voor niet technisch onderlegde gebruikers.

Naast het versnellen en accurater maken van de zoekfunctionaliteit voegt Jetpack Search ook allerlei gebruikersvriendelijke functionaliteiten toe:

 • Directe resultaten – bezoekers zien direct zoekresultaten zonder dat de pagina hoeft te herladen
 • Gefilterd zoeken – bezoekers kunnen zoek resultaten filteren op tags, categorieën, post types, datum en meer
 • Zoekterm uitgelicht – de zoekterm word in de resultaten uitgelicht
 • Spelling correctie – als bezoekers een typefout maken dan kan JetPack Search dit automatisch detecteren en corrigeren zodat je altijd relevante resultaten krijgt

Waar de andere plugins met de standaard WordPress zoekfunctie werken werkt deze plugin niet zo. Je zult de zoekfunctionaliteiten van deze plugin op je pagina moeten verwerken door middel van een widget of shortcode.

Verder is Jetpack Search een betaalde service. Hierbij betaal je voor het aantal “records” dat je wilt indexeren. Een record is een stuk content dat je in je zoekresultaten wilt weergeven. Dit kunnen dus blog posts zijn of producten of pagina’s. De goedkoopste versie is $5 per maand voor 100 records of $25 per maand voor 10.000 records. Daarnaast krijg je 15% korting als je kiest voor jaarlijks betalen.

Ajax Search Pro

Ajax Search Pro / Lite is een semi gratis plugin die veel verbeteringen toevoegt aan de zoekfunctionaliteit op jouw website.

De grootste en belangrijktste functionaliteit die deze plugin toevoegt is “live zoeken” terwijl de bezoeker typt. Er zijn veel verschillende layouts voor deze “live” resultaten met zelfs een optie om afbeeldingen weer te geven in de resultaten (bijvoorbeeld handig voor het zoeken naar producten).

Naast de “live” zoekmogelijkheden maakt ook deze plugin je zoekfunctionaliteiten completer. Je kunt extra velden, gebruikers opmerkingen en nog veel meer opnemen in de zoekindex.

Andere handige functionaliteiten zijn:

 • Filters – Zoekresultaten kunnen gefilterd worden op categorie, tags, datum, extra velden, post type, en nog veel meer
 • Opties om afbeeldingen en zoektermen te cachen waardoor de zoekfunctionaliteit nog sneller presteert
 • Opties om een custom zoek index tabel in je database aan te maken om de zoekfunctionaliteit nog beter te laten presteren
 • Zoek statistieken door geïntegreerde analytics of gebruik hiervoor Google Analytics

Ajax Search Pro werkt door de widget van deze plugin te gebruiken en werkt niet op de standaard zoekfunctionaliteit van WordPress.

De basis versie, Ajax Search Lite, is gratis te verkrijgen op WordPress.org. De betaalde versie kost $36 en hiervoor krijg je levenslange updates voor één website.

We bevelen de betaalde versie aan als je een grote website hebt omdat het een meer geoptimaliseerd caching systeem voor zoekresultaten toevoegd.

Welke plugin is de beste Zoekbalk Plugin?

Dit hangt heel erg af van de wensen en eisen die jij stelt aan een plugin die de zoekfunctionaliteit op jouw website moet verbeteren.

Als je je voornamelijk wil focussen op het verbeteren van het algoritme en compleetheid van de resultaten die bij het zoeken naar voren komen dan kun je het beste gaan voor Relevanssi als gratis optie of SearchWP als betaalde optie. Deze beiden plugins laten je meer content in je zoekfunctionaliteit opnemen en bepalen welke content hierbij belangrijker is. Daarnaast werken deze beiden plugins op de standaard WordPress zoekfunctionaliteit.

Wil je een compleet nieuwe zoekervaring op je website realiseren met functionaliteiten als live resultaten, suggesties en filters dan kun je beter kiezen voor een plugin als Ajax Search Pro. Dit geeft je nog steeds de mogelijkheid om het algoritme en de resultaten te tweaken maar geeft ook uitgebreide mogelijkheden om het zoeken aan de voorkant van de website te verbeteren. Het werkt niet met de standaard zoekbalk van WordPress maar is eenvoudig te implementeren.

Als laatste: als je een hele grote site hebt waar veel zoekopdrachten gedaan worden (denk aan een Webshop met veel bezoekers) dan kun je beter gaan voor Elasticsearch om de zoekfunctionaliteiten op je website te verbeteren. Geavanceerde gebruikers met technische kennis kunnen in dit geval gebruik maken van Elasticsearch, en gebruikers met minder technische kennis kunnen beter gebruik maken van het eenvoudigere Jetpack Search.

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down