Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

WordPress website sneller maken

Om je WordPress website sneller te maken, moeten we eerst constateren welke elementen je WordPress website vertragen. Eigenlijk zijn er 6 elementen waar je zonder veel werk snelheid mee kan winnen. 

Daarnaast hebben we 3 tips uitgewerkt die iets meer aandacht en tijd vereisen.

Hoe test je of je WordPress website langzaam is?

Voordat je aan de slag gaat met onze tips, is de eerste logische stap om de snelheid van je website te testen. Natuurlijk merk je dat je website langzamer is doordat hij langzaam laadt. Echter is het belangrijk om vast te stellen wat er gebeurt tijdens het laden van je website en waar de laadtijd wordt vertraagd.

Er zijn verschillende tools waarmee je de snelheid van jouw website kan testen:

  • Pingdom
  • Google Speed

Er zijn 3 dingen die belangrijk zijn om mee te nemen in de testfase:

  1. Neem de homepagina als graadmeter;
  2. Test je website altijd 2 keer met een tussenpauze van ongeveer 15 minuten, gebruik de 2 testen als gemiddelde;
  3. Neem deze 2 testen als nulmeting.

1. Neem de homepagina als graadmeter

Elke pagina van je website zal anders scoren. Je kan niet elke pagina van je website meten. Wat je wel kan doen is de belangrijkste pagina van je website nemen, voor de meeste bedrijven is dat de homepagina.

2. Test je website altijd 2 keer

Het klinkt misschien gek om je website 2 keer te testen in een korte periode achter elkaar zonder dat je iets aangepast hebt. Dit is omdat (de meeste) websites gebruik maken van caching, later in dit artikel meer hierover.

Caching zorgt ervoor dat de website delen van de website opslaat zodat ze in een herhaal bezoek sneller geladen worden. Het hoort dus zo te zijn dat je website een stuk sneller is bij de tweede test. Uiteindelijk neem je het gemiddelde van deze 2 testen.

We nemen deze 2 testen om een gemiddelde te nemen.

3. Neem de eerste testen als nulmeting

Bij Google Speed en Pingdom kan je het rapport uitdraaien of opslaan als PDF. Gebruik deze test als nulmeting. Het zal namelijk niet de laatste keer dat je de snelheid van je website gaat testen. Het is dan fijn om een nulmeting te hebben om de voortgang te tonen.

TIP #1 | Verklein en comprimeer je afbeeldingen en video’s

Het gebruiken van te grote afbeeldingen video’s is de meest voorkomende oorzaak dat website langzamer worden.

Het tegendeel is waar. Tegenwoordig kan je foto’s zeer klein in MB’s hebben en nog steeds een haarscherpe foto tonen.

Upload je foto’s al verkleind

Misschien de logische stap. Neem de tijd om je foto’s te comprimeren voordat je je ze naar je website upload. Dit kan via ‘foto’s’ in Microsoft of via ‘voorvertoning’ in Mac.

Maak gebruik van een optimalisatie plugin

Heb je al foto’s in je WordPress website staan die je wilt verkleinen, maak dan gebruik van een plugin zoals WP Smush. Deze plugin helpt je (automatisch) met het comprimeren van de foto’s in je website.

Zet je video’s extern

Heb je een video die je wilt tonen, zet deze dan op een externe plek zoals YouTube of Vimeo. Wil je dat je video’s niet openbaar zijn, dan is Vimeo een goede keuze. Hier kan je video’s uploaden die alleen via een specifieke link te zien zijn. Deze link embed je gemakkelijk op je website.

TIP #2 | Verwijder ongebruikte plugins en thema’s

Een volledige uitleg overinactieve plugins en wat voor invloeddit heeft op jouw website lees je hier. Desalniettemin delen wij hier de oplossing.

Elke WordPress website bevat plugins, wij raden altijd aan om niet meer dan 15 plugins in je website te zetten. Maar dit getal hangt af van je hosting, maar ook van de kwaliteit en de zwaarte van de plugin.

Verwijder gedeactiveerde plugins

Verwijder je gedeactiveerde plugins. Als je het niet in de nabije toekomst gaat gebruiken, kan je ze beter verwijderen.

Minimaliseer je externe scripts

Maak je gebruik van externe koppelingen? Bijvoorbeeld je Google Analytics, Facebook pixels, LinkedIn Pixels, Mailchimp, Laposta etc. Over het algemeen zijn dit niet zware plugins, maar ze verzwaren je website wel. Deze koppelingen kan je het beste in Google Tag Manager stoppen en alleen dit script laden in je website HTML. Je kan ook gebruik maken van een plugin zoals ‘Header & Footer’ waar je al deze scripts verzameld.

Verwijder je oude thema’s

Heb je een aantal thema’s uitgeprobeerd of staan alle standaard thema’s van WordPress nog in je website. Verwijder deze! Zorg natuurlijk dat je je huidige thema en child-thema niet verwijderd en bewaar altijd het laatste thema van WordPress zelf. Mocht er (ooit) iets verkeerd gaan, kan je altijd testen met het ‘default’ thema.

TIP #3 | Maak gebruik van caching

Met caching maak je een kopie van je website tijdens het eerste bezoek van de bezoeker. Als deze bezoeker op een later punt terugkomt hoeft de website niet meer helemaal opnieuw te laden.

Dit koppelt terug met de intro van dit artikel. Omdat de 2de keer niet alle bestanden ingeladen hoeven te worden, maakt dit je website een stuk sneller. Als dit niet zo is, dan staat caching waarschijnlijk niet aan.

Je kan dit snel oplossen door een plugin te installeren, onze favoriet is WP Optimize. Deze regelt met een paar instellingen alles voor je. Let wel op met deze plugins, als je ze te strak instelt, dan kan het problemen opleveren met je website. Lees je dus goed in voordat je de instellingen aanpast. Een goede host maakt vaak gebruik van server caching.

TIP #4 | Schoon je content op

Hoe langer je website live staat, hoe meer pagina’s blogs en andere content je op je website zet. Niet alleen groeit je website dan in volume, ook in de achterkant gebeuren er dingen die je niet doorhebt.

Zo slaat WordPress altijd meerdere revisies van je pagina’s en blogs op. Super handig natuurlijk als er wat fout gaan, maar minder goed voor de snelheid van je website. Dit geldt ook voor SPAM berichten, pingbacks en trackbacks en je prullenmand.

Lees hier meer over het ‘schoonmaken’ van je website. In dit artikel gaan we dieper op wat je met je content kan doen om je website op te ruimen en dus sneller te maken.

Krijg je veel spam binnen?

Ga dan naar Instellingen > Discussie > Standaard bericht instellingen > ‘sta toe dat mensen kunnen reageren op nieuwe bericht’ en vink deze uit. Dit geldt voor alle berichten die je in de toekomst gaat plaatsen. Voor de berichten die al gepubliceerd zijn kan je de volgende instellingen aanvinken: Gebruikers moeten ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Zo kunnen alleen ingelogde gebruikers een reactie achterlaten.

Dit zorgt ervoor dat niemand een reactie kan achterlaten. Deze tip geldt natuurlijk alleen voor websites waar een bezoeker geen reactie kan achterlaten.

Revisies verwijderen

WordPress slaat voor elke pagina en blog revisies op. Dit kan over een periode van tijd veel ruimte in beslag nemen. En omdat je dit vaak niet door hebt dat dit deze ruimte inneemt, kijk je er ook niet naar om.

Het is dan ook het beste om met enige regelmaat deze revisies te beperken of verwijderen. Je hebt eigenlijk 3 manieren om dit te doen. Wij delen hier de makkelijkste manier! Onderaan dit artikel hebben we de ‘moeilijkere’ versie gezet, mocht je niet afhankelijk zijn van een plugin.


Met WP Optimize beperk je gemakkelijk je revisies, maar ook je spam reacties en je opgeslagen concepten in je database.

Tip #5 | Pingback en trackbacks

Pingbacks en trackbacks laten andere websites weten dat jij een link naar hun website hebt gebruikt. Helaas zet je hiermee ook de deur wijd open voor spam. Deze functie wordt amper nog gebruikt dus het beste is om hem globaal op je website uit te zetten. Dit kan je hier doen.

Instellingen > Discussie > Standaard bericht instellingen > zet alle vinkjes uit.

wordpress-website-sneller-maken

Tip #6 | Maak gebruik van minimalisatie (CSS & JS)

Minificatie is het proces waarbij code op je website pagina’s en scriptbestand worden geminimaliseerd. Het is een belangrijke methode om de laadtijd van je website te verbeteren. Het minimaliseren van je code geeft direct resultaat en omdat je website sneller laadt heeft de bezoeker ook een betere gebruikservaring. Daarnaast is het ook gunstig voor je mobiele gebruikers, want hoe minder er geladen hoeft te worden hoe minder data er gebruikt wordt.

Met plugins, zoals Autoptimize, kan je direct aan de slag.

Tips die meer aandacht en tijd kosten om je website te versnellen

Optimaliseer je database

De ruggengraat van je website is je database. In je database wordt alles opgeslagen zoals je reacties, de conceptversies van je artikelen en de spam die je ontvangt. Deze opgeslagen bestanden kunnen ervoor zorgen dat je website langzaam wordt.

Sommige bestanden in je database kan je optimaliseren, andere bestanden zijn cruciaal voor het functioneren van je website zoals je gebruikers, artikelen en pagina’s, deze moet je natuurlijk behouden.

Het optimaliseren van je database kan je via een plugin doen. Hieronder hebben we een aantal plugins voorgesteld. Voordat je een plugin installeert en aan de slag gaat, is het handig om de volgende stappen uit te voeren:

  • Maakt altijd eerst een back-up, voordat je je database gaat optimaliseren
  • Kijk eerst goed naar de opties die je host aanbiedt op het gebied van database optimalisatie, zo maak je geen dubbele kosten
  • Veel database plugins zijn gratis, maar hebben een premium optie. In de meeste gevallen, in combinatie met je host kan je wegkomen met de gratis versie van de plugin.

Database plugins om je database te optimaliseren:

  • WP-Optimize
  • WP-DBManager
  • WP Reset
  • Smart Cleanup Tools

Verander van host

De keuze van hosting kan invloed hebben op de snelheid van je WordPress website. Kijk goed naar je huidige hosting, is het een goedkope hosting? Dan heb je kans dat je de serverruimte met honderden (al dan niet duizenden) andere websites deelt. Dit heeft niet alleen impact op de snelheid van je website, maar ook op je zoekmachine optimalisatie.

Nu hoef je niet altijd voor het duurste te kiezen om een goede hosting te hebben. Kies een hosting waarbij de downtime minimaal is, je genoeg serverruimte krijgt en niet met veel andere websites je ruimte deelt. Kijk ook goed naar hoe bereikbaar een bedrijf is, waarom? Uit onze ervaring is gebleken dat een webhost die goed bereikbaar is via chat of telefoon altijd beter scoort in de kwaliteit van de server. 

Let op je PHP-versie

Als je een host hebt van een goede kwaliteit, zal je met enige regelmaat een email krijgen dat het tijd is om je PHP-versie te verhogen. PHP is aanvulling op HTML-code die wordt gebruikt om elementen te kunnen opslaan en beheren in de database.

Soms zitten er zwakke plekken in je code, iemand met verstand van scripttaal kan hier gebruik van maken. Zo kan iemand bijvoorbeeld redirects toevoegen of malware versturen vanuit jouw website.

De standaard PHP-versie is nu 7.3 – bij je hosting kan je zien op welke PHP-versie je website draait. Let op, het verhogen van je PHP-versie kan invloed hebben op je website code. Heb je je website al een tijd niet geüpdatet, dan kan het zijn dat je website eruit klapt. Kijk eerst goed naar welke plugins wel of niet de nieuwe PHP-versie aankunnen.

Het kan ook andersom werken, heb je net je WordPress website geüpdatet en heb je een wit scherm, dan maak je waarschijnlijk gebruik van een verouderde PHP versie.

WordPress website sneller maken, wat is de beste keuze voor jou?

Je website versnellen kun je gemakkelijk doen d.m.v. de tips hierboven. Dit kost minimale  tijd en is over het algemeen zelf gemakkelijk te doen. Om de technische kant van je WordPress website te optimaliseren op snelheid heb je wat technische kennis nodig, niet alleen om het uit te voeren, maar ook om je website te herstellen mocht er wat fout gaan.

Mocht je daar niet comfortabel mee zijn, dan kan je dit ook uitbesteden. Wil je weten wat wij voor de snelheid van je WordPress website kunnen betekenen? Neem hier dan contact met ons op!

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down