Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

WordPress voordelen en nadelen

WordPress is het populairste open source CMS systeem in de wereld. En als je eenmaal zo populair bent heb je voorstanders en tegenstanders. Wij hebben de belangrijkste WordPress voordelen en nadelen onder elkaar gezet.

Voordelen WordPress

Eenvoudig / gebruiksvriendelijk  

Het is gemakkelijk om te beginnen met WordPress. Naast dat het systeem gebruiksvriendelijk is, is er een grote actieve community en zijn er veel forums te vinden met betrouwbare informatie. Deze resources leggen je vaak stap voor stap uit wat je moet doen.

Open Source    

Open Source betekent in een notendop dat iedereen kan ontwikkelen voor WordPress. Dus niet alleen WordPress zelf, maar ook derden zoals Yoast. Yoast is een populaire plugin om je SEO te optimaliseren. Dit maakt WordPress heel flexibel en zo kan je je website gemakkelijk naar jouw wensen aanpassen. 

Zoekmachine vriendelijk  

Iemand die op jouw website komt, heeft waarschijnlijk gebruik gemaakt van een zoekmachine. Daarom is het belangrijk dat jouw website zoekmachine vriendelijk is ingericht. WordPress zorgt er automatisch voor dat je website door o.a. Google geïndexeerd kan worden in het juiste formaat. 

Populair  

WordPress is het populairste CMS in de wereld. Het systeem bestaat al ruim 10 jaar en blijft zich ontwikkelen. Dat geeft ze een voorsprong op systemen zoals Wix, Jimdo en Squarespace.

Kosten  

In eerste instantie is WordPress compleet gratis. Je hebt alleen webruimte en een domeinnaam nodig om te starten.

Responsief

Als je een WordPress thema koopt, is de kans groot dat dit thema voor 90% responsief reageert op mobiele devices. Dit is natuurlijk een groot voordeel van WP!

E-commerce

WordPress is zeer geschikt voor E-commerce. Er bestaan verschillende integraties en plugins die van je WordPress een professionele webshop maken. De populairste plugin is Woocommerce.

Nadelen WordPress

Open Source / vele plugins

WordPress is Open Source en dat maakt het CMS heel flexibel, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Op het internet zijn duizenden plugins en thema’s te vinden. Helaas geeft dit geen garantie op de kwaliteit van deze producten. Iedereen kan een plugin of thema bouwen en dat vergroot ook de kans op fouten. Zo kan het zijn dat plugins al jaren niet zijn geüpdatet en/of zorgen voor een beveiligingslek. De laatste twee hebben invloed op de veiligheid en gezondheid van je website, hieronder lees je daar meer over.

Onderhoud

Elk jaar komen er gemiddeld 8 core updates van WordPress uit. Een update van het basissysteem kan ervoor zorgen dat je website niet meer werkt omdat je plugins niet mee updaten. Het is dus belangrijk dat je je website op de juiste manier onderhoud. Let hier op wat je installeert op je website. Het laatste wat je wilt is dat je website niet meer te bereiken is voor bezoekers en dat je wordt buitengesloten van je beheerdersomgeving.

Veiligheidsrisico

Een niet geüpdatet website kan voor veiligheidsrisico’s zorgen. WordPress is een populair systeem waar hackers op zoek gaan naar beveiligingslekken. Deze lekken gebruiken ze om malware of spam te verspreiden. In combinatie met slechte plugins, slechte wachtwoorden en het niet beveiligen van je website is dit een groot risico voor je website.

Veel ‘professionals’ op dit gebied

Omdat het redelijk makkelijk is om een WordPress website op te zetten zijn er heel veel aanbieders. Dat is niet per se een nadeel. Wat wel een nadeel is, is dat de kennis van deze ‘professionals’ vaak zeer oppervlakkig is. Zodra er een probleem voorkomt op je website, zijn ze vaak niet te bereiken of betaal je een hoge rekening. In dit geval is het vaak ‘goedkoop = duurkoop’.

Iets te uitgebreid

Dit valt een beetje samen met het nadeel wat we benoemen bij Open Source systemen. Omdat iedereen een plugin of thema kan ontwikkelen is er een wildgroei aan plugins en thema’s. Deze zijn al maanden of zelfs jaren niet geüpdate of onderhouden en sluiten daardoor niet meer aan met je WordPress basissysteem.

Zorg ervoor dat je altijd goed kijk wanneer de plugin voor het laatst is geüpdatet, wat de reviews zijn en of het aansluit op de huidige WordPress basissysteem. Als dit allemaal goed is kan je de plugin installeren.

Bijkomende kosten

Een van de voordelen is dat de initiële start van een WordPress website gratis is. Maar om een echt goede website te maken zitten er vaak kosten aan verbonden voor, bijvoorbeeld premium plugins, thema’s en support op afstand. Alles gratis is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Maar de kosten tegenover andere systemen zoals Wix, Jimbo of Shopify zijn bijna altijd lager op jaarbasis.

Conclusie WordPress voordelen en nadelen

Is WordPress gebruiksvriendelijk: Ja! Betekent dit dat het geen nadelen heeft? Nee.
Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en het is vaak het onderzoek waard welk website systeem past bij jouw organisatie.

Natuurlijk zijn wij WordPress specialisten en gaat onze voorkeur uit naar WordPress. Maar wij zijn ook fan van Shopify, Wix, Drupal e.d. Uiteindelijk gaat het erom dat jouw organisatie een website heeft die bij je past en waar je comfortabel mee bent om aanpassingen te doen!

Heb je advies nodig of nog vragen over de voordelen en nadelen van WordPress? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down