Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

11 belangrijke termen die voorkomen in WordPress

Als je begint met WordPress kan het overweldigend overkomen. Daarom hebben wij 11 belangrijke termen die voorkomen in WordPress opgeschreven en uitgelegd zodat je een vliegende start kan maken met het opbouwen van jouw nieuwe website!

1. Dashboard

Het WordPress Dashboard is het eerste scherm wat je ziet als je inlogt. Op dit dashboard zitten verschillende schermelementen die je kunt in- of uitschakelen. WordPress heeft er al enkele standaard aangezet.

2. Dashboard menu

Aan de linkerkant zie je een zwarte kolom. Deze kolom staat altijd in beeld als je op de achterkant van je website zit, ook al verlaat je het WordPress dashboard.

In deze kolom vind je een overzicht van verschillende WordPress functies zoals Pagina’s, Posts en plugins.

3. Thema’s

Een WordPress thema voorziet je website van styling en functionaliteiten. Een standaard thema bevat het algemene design van je website, kleuren, lettertype, pagina layout en functionaliteiten.

Er is een groot aanbod aan thema’s. WordPress biedt zelf elk jaar een nieuw thema aan en er zijn een hoop gratis thema’s te downloaden. Op websites zoals themeforest kan je thema’s kopen van derde partijen. Wil je meer weten over thema’s lees dan onze blog ‘wat is WordPress’ hier vertellen we over de verschillende WordPress thema’s en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

4. Child theme / kind thema

Een ‘child theme’ is een belangrijke term om te onthouden als je je WordPress website bouwt met een thema. Deze term wordt vaak niet begrepen, dus lees dit stuk goed door.

Een child theme spiegelt je hoofdthema, je hoofdthema is het thema wat je gebruikt om de styling van je website te bepalen. Zoals je hierboven kan lezen. Een child theme heeft dezelfde functionaliteiten en styling van je hoofdthema. Een child theme wordt gebruikt om bepaalde styling elementen aan te passen, zonder dat je dit in je hoofdthema doet.

Je kan je hoofdthema gebruiken om stijlelementen aan te passen, maar dit is niet aan te raden. Want met toekomstige updates worden alle aanpassingen in het thema gewist. Zonde van al het werk wat je erin hebt gestoken.

Als je gebruik maakt van een child theme, dan kan je je hoofdthema updaten zonder het verliezen van je aangepaste elementen.

5. Plugin

Een van de meest gebruikte WordPress termen is plugins. Met een plugin kan je je WordPress website functionaliteiten uitbreiden.

Plugins geven de mogelijkheid om je WordPress website uit te breiden naar jou specifieke wensen.

Hier zijn enkele van onze favoriete gratis WordPress plugins.

6. Shortcodes

Een shortcode is een klein stukje HTML-code die je kan gebruiken om een bestand of een functionaliteit te tonen op je website.

7. Categorieën

Categorieën gebruik je om een groep gerelateerde artikelen of blogs aan elkaar te verbinden en geeft je websitebezoeker een blik op waar het artikel of blog over gaat.

We raden aan om goed na te denken over de categorieën die je wilt gebruiken en weg te blijven van grote aantallen categorieën. Een goed aantal is tussen de 5 -15 categorieën.

Een permalink is de technische term om je website URL te beschrijven. We raden aan om een de optie ‘post_name’ te gebruiken voor je permalink structuur. Het is het makkelijkst te lezen voor je bezoeker (en jezelf) en het is SEO vriendelijk.

9. Tags

Tags zijn te vergelijken met categorieën, maar worden vaak gebruikt om het artikel met nog meer detail te beschrijven. Tags worden voornamelijk gebruikt om belangrijke onderwerpen te identificeren.

10. Widgets

Widgets worden vaak gebruikt in de sidebar en de footer van je website. Een sidebar staat meestal bij je artikelen. Met widgets kan je gemakkelijk je website customizen door dynamische content te tonen zoals recente blogs en menu’s.

11. Site Diagnose

De site diagnose zit op het dashboard als je inlogt op je website. Het is een relatief nieuwe toevoeging aan WordPress. Met de site diagnose kan je in een oogopslag zien of je website goed scoort op door WordPress vooraf bepaalde punten. Daarnaast geeft hij gelijk aan wat je moet optimaliseren om je website gezondheid op peil te houden.

Gerelateerd artikel: de 10 meest voorkomende WordPress problemen + de oplossingen

Ter afsluiting

Het beginnen met een WordPress website kan intimiderend overkomen. Maar dat hoeft niet! We hopen de bovenstaande punten je in ieder geval een stuk vooruit helpen.

Heb je hulp nodig met je WordPress website? Wij bieden regelmatig WordPress workshops aan! Neem hier contact op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down