Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

Top 5 gratis WordPress plugins die je niet mag missen!

Met 55.000+ gratis plugins op WordPress.org alleen al en nog duizenden elders, kan het moeilijk zijn om die éne plugin te vinden die jij nodig hebt. Daarom delen wij hier onze top 5 gratis WordPress plugins.

Yoast SEO

Als je een website hebt moet je aandacht besteden aan je SEO. WordPress zelf is daarvoor al een goed platform, maar je kan dit nog verder optimaliseren door een SEO plugin te installeren.

Yoast SEO is niet meer weg te denken als je WordPress gebruikt. Yoast SEO is een gratis plugin die je helpt met het optimaliseren van de SEO op je website. De grootste en meest gebruikte functionaliteit van Yoast SEO het aanpassen van de meta titel en meta-omschrijving per pagina of post.

Daarnaast zijn er nog meer instellingen die je met Yoast SEO gemakkelijk kunt aanpassen: 

  1. Met Yoast SEO indexeer je sneller op Google en Pinterest
  2. Gemakkelijk een sitemap aanmaken
  3. Zelf kiezen wat je wel of niet laat indexeren. Zoals categorie en auteurs.
  4. Dubbele content aanpakken door canonical URLS in te stellen
  5. Leesbaarheid van pagina en post teksten controleren
  6. Het gebruik van interne en externe links monitoren
  7. Je technische SEO met een paar drukken op de knop in orde maken

Yoast SEO werkt met het ‘verkeerslicht’ principe. Je voert een zoekwoord in op je pagina en vervolgens berekend Yoast SEO uit waar je nog kan optimaliseren. Het is een systeem wat geliefd wordt maar wat ook vaak gewraakt wordt.  Ons advies is dan ook altijd: bijt je niet te vast op het halen van een groen verkeerslicht. Want uiteindelijk wil je een leesbare tekst voor je bezoeker.

wordpress plugins

Autoptimize

Autoptimize is een gratis plugin waarmee je WordPress code kan optimaliseren. In deze plugin kan je de HTML, CSS en JavaScript optimaliseren. Het optimaliseren van deze codes heeft grote invloed op de snelheid en prestatie van je website.

Autoptimize heeft het je makkelijk gemaakt door de belangrijkste optimalisatie-instellingen voor je klaar te zetten. Jij hoeft alleen te kiezen welke instelling je wilt activeren. Zorg dat je JavaScript en HTML minify hebt aanstaan, dit maakt je website direct een stuk sneller.

Een snellere website verhoogt niet alleen de gebruikers ervaring van de website bezoeker.

Ook Google en andere zoekmachines kunnen sneller je website doorlopen en helpt het mee aan je SEO-indexering.

wordpress-plugins

Header & footer

Met de Header & Footer plugin kan je gemakkelijk scripts aan je WordPress website toevoegen. Deze plugin is vooral handig als je niet comfortabel bent met het aanpassen van je broncode. Iets wat sowieso niet aan te raden is.

Met de gratis WordPress plugin kan je gemakkelijk scripts van Google Analytics, Google Tag Manager en Hotjar in je website plaatsen, zonder technische kennis.

Ninja Forms

Een formulier maken met Ninja Forms is simpel! De drag & drop interface maakt het bouwen van diverse formulier een eitje. Ninja Forms heeft al een hele rij aan standaard formulieren voor je uitgewerkt. Maar je kan ook met een blank canvas beginnen om het formulier te stylen naar je website ontwerp.

Een pluspunt van de gratis plugin is dat je onbeperkt formulieren kan aanmaken die je gemakkelijk met een shortcode op de gewenste pagina kan zetten.  Daarnaast kan je de styling van al je formulieren in één keer wijzigen. Je hebt ook de optie om dit per formulier te wijzigen.

Redirections

Redirections is een gratis plugin waar je makkelijk URL-verwijzingen kunt toevoegen. Een verwijzing voeg je toe als er bijvoorbeeld een wijziging in een URL is geweest. Je wilt dat je bezoeker op de juiste pagina komt en niet een 404-pagina te zien krijgt.

Dit is niet alleen goed voor je SEO-indexering maar ook voor de gebruikers ervaring van je website. Daarnaast kan je pagina’s die je verwijderd hebt een permanente verwijzing geven. Dan krijgt de zoekmachine ook het signaal dat de pagina niet meer bestaat én kan deze pagina snellen uit geïndexeerd worden.

Aan de slag met deze WordPress plugins?

Aan de slag met één of meer van deze WordPress plugins? Maar kom je er niet mee uit de voeten? Dan helpen wij jou natuurlijk graag, neem dan hier contact met ons op.

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down