Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Een CMS maakt het simpel om een website te bouwen en te onderhouden. Dit wil zeggen dat WordPress het makkelijk maakt om een website of webshop te beheren, ook al beschik je over weinig technische kennis. Je hoeft niet zelf te programmeren en je kan in de meeste gevallen je website heel visueel opbouwen.

Mede doordat WordPress zo eenvoudig is in gebruik, is WordPress één van de populairste CMS’en ter wereld. Zo’n 40%* van alle websites draait op WordPress.

Wat kan je allemaal maken met WordPress?

Toen WordPress begon, in 2003, was het voornamelijk een hulpmiddel voor het opzetten van blogs. Echter, is WordPress altijd sterk geweest in het meegroeien met de nieuwste technologieën. Het internet is een stuk populairder, sterker nog een groot deel van de bedrijven zijn er afhankelijk van. Tegenwoordig zijn er weinig limieten in WordPress, zo kan je WordPress gebruiken voor het bouwen van:

 • B2B-websites;
 • E-commerce webshops;
 • Blogs;
 • Portfolio’s;
 • Forums;
 • Sociale netwerken;
 • Persoonlijk CV’s;
 • En werkelijk alles wat je kan verzinnen.

WordPress.org versus WordPress.com

 • WordPress.org, ook wel de self-hosted WordPress genoemd is de gratis, Open Source versie die je zelf installeert op je hosting.
 • WordPress.com is een betaalde dienst van WordPress. Deze dienst is inclusief hosting en is makkelijk in gebruik, maar je verliest veel flexibiliteit die je wel hebt bij de self-hosted WordPress hebt.

Als we het over ‘WordPress’ hebben, hebben we het bijna altijd over de self-hosted versie die via wordpress.org te verkrijgen is. Dit is in de meeste gevallen ook de juiste keuze voor je website.

WordPress is Open Source?

Als je ‘WordPress’ Googled zie je overal ‘Open Source’ staan. Als je net begint met te onderzoeken of WordPress wat voor jou is zal dit weinig betekenis hebben. Open Source betekent dat iedereen de code van WordPress kan aanpassen, bewerken en verrijken. Dit maakt het WordPress CMS heel flexibel.

Je download de basisversie van WordPress op de WordPress website en vervolgens kan je alles doen wat je wilt met je installatie.

Wie gebruikt WordPress?

Zoals eerder beschreven is WordPress een zeer populair CMS. Van kleine bedrijven tot grote organisaties, iedereen kan een website bouwen met WordPress. Zo is bijvoorbeeld de website van Microsoft News Center op WordPress gebouwd maar ook:

wat is wordpress
Afbeelding 1: PlayStation blog
wat is wordpress
Afbeelding 2: website Sony Music
wat is wordpress
Afbeelding 3: Vogue.com

Waarom het WordPress CMS gebruiken?

WordPress heeft vele voordelen, deze voordelen lees je hier. Het CMS is flexibel, makkelijk te bewerken en te beheren. Bovendien is er veel informatie te vinden op het internet over functionaliteiten. Dit wordt bijna nooit meegenomen in artikelen over WordPress. Maar we weten uit ervaring dat je met een simpele zoekopdracht in Google je vraag beantwoord krijgt.

WordPress is zo populair omdat je het naar je eigen behoefte kan uitbreiden. Dit doe je d.m.v. plugins en thema’s.

 • Een thema zorgt voor de styling van je website.
 • Plugins zorgen voor de functionaliteiten van je website. Een functionaliteit is bijvoorbeeld het hebben van een contactformulier op je website.

Er bestaan meer dan 50.000 gratis WordPress plugins en 5.000+ gratis WordPress thema’s. Daarnaast zijn er een groot ‘premium’ aanbod, dit zijn betaalde plugins en thema’s. Er is dus genoeg aanbod om jouw website naar je eigen hand te zetten!

Als een plugin niet gratis is, betekent niet gelijk dat ze beter zijn. Lees hier meer over onze top 15 gratis plugins!

WordPress werkt op basis van een page builder. Dit maakt het zeer gemakkelijk om een pagina of artikel in te delen en te publiceren. De standaard page builder van WordPress heet Gutenberg, deze is gratis te gebruiken.

Afbeelding 4: Page builder Gutenberg

Er zijn ook derde partijen die uitgebreidere betaalde page builders ontwikkeld hebben zoals ‘visual composer’ of ‘elementor’.

Eenvoudig hulp te vinden

Zoals we hierboven al vermelde, is er veel informatie te vinden op het internet over WordPress. Je bent ook hier gekomen! Er zijn enorm veel mogelijkheden:

 • Facebook-groepen
 • Blogs
 • Forums

Maar ook Web Development Bureau’s zoals ons kunnen je helpen met een specifieke vraag of ondersteuning in het bouwen en onderhouden van je WordPress website.

Liever niet zelf aan de slag?

Denk je dat WordPress een passende oplossing is voor jouw organisatie? En wil je de realisatie over laten aan iemand anders? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie

*Bron: https://kinsta.com/nl/wordpress-marktaandeel/

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down