Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

De 10 belangrijkste website tips die je niet zo vaak hoort

Tegenwoordig zijn we nog meer online actief. Hierdoor is het voor bedrijven nog belangrijker dat de website goed werkt. Online struikel je werkelijk over de tips om jouw website verder te optimaliseren. Om het je te vergemakkelijken geven wij jou de 10 belangrijkste website tips voor snel resultaat.

1. Investeer in een snelle laadtijd

Simpel gezegd, als jouw website langzaam is blijven de bezoekers niet wachten. Er is een bepaalde verwachting en als je daar niet aan voldoet zijn de bezoekers weg. De snelheid is niet alleen voor de bezoeker belangrijk maar ook voor zoekmachines en hun posities. Zorg er dus voor dat jouw website zo snel mogelijk is. Focus je allereerst op jouw hosting partij. Het loont namelijk om over te stappen naar een goede hosting die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in WordPress websites.

2. Gebruik de ruimte boven de vouw

74% procent van de tijd die de bezoeker op jouw website doorbrengt bekijkt hij/zij slechts de eerste 2 schermen van de webpagina. Maak dus goed gebruik van deze ruimte. 

 • Zorg dat je een duidelijke en beschrijvende titel hebt, benadruk de voordelen van je product/dienst.
 • Creëer een goede call-to-action zo verhoog je de kans op conversies.
 • Maak gebruik van media die je product/service ondersteund.

3. Verminder de keuze en verhoog de conversie

Hoe meer keuze iemand heeft, hoe beter toch? Dit klopt niet helemaal. ‘The paradox of Choice’ is een studie die onderzoekt hoe wij als mensen besluiten nemen. Daaruit is gebleken dat als we minder keuze hebben, dat we ons besluit waardevoller vinden tegenover het hebben van veel keuzes. Wat je wilt voorkomen is dat je bezoeker wordt bedolven onder alle keuzes.

De simpelste manieren om dit op te lossen:

 • Houd je menu schoon en simpel.
 • Vraag alleen het nodige als het gaat om formulieren.
 • Voeg call-to-actions toe, maar niet teveel.
 • Gebruik alleen social media buttons/feeds als je er werkelijk actief op bent.
 • Maak 1 doel voor je webpagina.

4. Versimpel waar mogelijk

Uit een studie van Google blijkt dat bezoekers niet houden van nieuwe (gecompliceerde) indrukken bij de eerste ervaring met een website. Kort gezegd: hoe complexer je website, hoe minder mooi het wordt ervaren door de bezoeker.

 • Blijf bij een herkenbare lay-out – mensen houden van herkenbaarheid. Over de jaren is er een goede basis ontstaan hoe een website eruit zou moeten zien. Ook als wij websites ontwerpen houden wij ons aan deze regels.
 • Verminder afleidingen – In het punt hiervoor leggen we al uit dat je webpagina beter is als je 1 doel hebt. Blijf bij dit doel, ook als het om je sidebar gaat. Vanaf 2020 is de sidebar zelfs bijna helemaal verdwenen.

5. Ontwijk het gebruik van carrousels, sliders, tabs en accordions

Sliders, carrousels en tabladen zijn een hoog aangevraagde feature op websites. Hoe jammer is het dan dat uit onderzoek blijkt dat ze niet werken. 90% van de bezoekers komt niet voorbij de eerste slide.

6. Geef scrollen de prioriteit

Met de opkomst van mobiele devices heeft scrollen en/of swipen voorrang gekregen op klikken. Scrollen heeft zo’n zijn voordelen:

 • Het ondersteunt de natuurlijke leesbeweging.
 • We houden niet van onderbrekingen tijdens het lezen, zie onze blog over ‘the illusion of completeness’ voor meer over dit onderwerp.
 • Scrollen zorgt voor een snellere laadtijd, er hoeft niks meer geladen te worden.
 • De bezoeker hoeft geen keuze te maken op welke knop ze moeten drukken.
 • Door het minimaliseren van klikken, kan je ervoor zorgen dat je call-to-actions meer waarde hebben op je webpagina.

7. Geef visuele aanwijzingen

Met webdesign kan je de bezoeker begeleiden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een titel te geven aan een stuk tekst op je website. Maar je kan ook directe visuele aanwijzingen geven door middel van fotografie of illustraties.

Op de bovenstaande foto zie je dat meer bezoekers naar de tekst kijken als de baby dezelfde richting kijkt. Als mensen zijn we gewend om dezelfde richting op te kijken als waar de andere persoon naartoe kijkt. Als iemand recht voor ons staat dan zijn we gewend om deze persoon in het gezicht aan te kijken, dus minder focus te hebben wat er om die persoon heen gebeurd.

8. Gebruik visuals met mensen, maar blijf weg van stockfoto’s

Het gebruik van ‘echte’ mensen op de website heeft veel voordelen. Naast dat het persoonlijker voelt kunnen bezoekers zich ook sneller relateren aan andere mensen. Want zowel in het echte- en onlineleven zijn we op zoek naar een connectie. Maar kijk uit met stock materiaal. Het blijkt dat mensen zich hebben aangepast aan deze generieke foto’s en ze vaak niet herkennen als waardevol.

9. Geef lijstjes een prioriteit

De concentratiespan van een bezoeker van jouw website is snel verdwenen. Het is daarom belangrijk dat je informatie in behapbare stukken aanbiedt. Lijstjes (puntsgewijs of genummerd) maken dit zeer makkelijk.

Het nadeel van lijstjes? Mensen onthouden meestal de eerste en laatste punten, wat er in het midden gebeurt wordt vaak vergeten. Zorg er dus voor dat de belangrijkste punten boven en onderaan de lijst staan.


10. Maak gebruik van ‘social proof’ om je website aantrekkelijker te maken

Als mensen zijn we gewend om te doen wat andere doen. Als een groep mensen akkoord gaat met iets, dan zullen andere dit ook sneller accepteren.

Op jouw website kan je dit makkelijk integreren met reviews, media aandacht en testimonials. Maar ook social shares of een Instagram feed.

Social proof zorgt voor:

 • Verhoging van vertrouwen -> meer conversie.
 • Opbouwen van geloofwaardigheid dat belangrijk is voor de website reputation
 • Het winnen van ambassadeurs (klanten en organisaties) die aansporen om conversies te maken

Conclusie voor de belangrijkste website tips

Dit zijn onze 10 belangrijkste WordPress website tips die je niet zo vaak hoort. Met de bovenstaande punten kan jij jouw website flink verbeteren. Heb je nog vragen over de bovenstaande onderwerpen? Wij schrijven regelmatig over gelijksoortige onderwerpen. Je kan andere tips en artikelen hier lezen.

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down