Zijn inactieve plugins schadelijk voor mijn website
Diensten
Hoe wij werken
Portfolio
Artikelen
Vacatures
Contact
Prijsopgave opvragen

Hebben inactieve WordPress plugins een negatief effect op mijn website?

Waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen: hebben inactieve WordPress plugins en/of thema’s invloed op de performance van mijn website?

Het is niet ongewoon om een plugin te downloaden en vervolgens weer te deactiveren. WordPress leent zich hiervoor, want met een bibliotheek met honderdduizenden plug-ins is er veel te kiezen en kies je niet altijd in 1x de juiste. En zo sluipt er over de tijd een heleboel inactieve plugins in je WordPress Plugin bibliotheek. 

Het antwoord: 

Het korte antwoord is nee, een inactieve plugin of thema heeft geen invloed op de performance van je website, maar… 

Om dit te begrijpen moeten we even terug naar hoe WordPress met website bezoekers omgaat. Zodra iemand je website bezoekt wordt er een verzoek verstuurd naar je website server. De server reageert door je WordPress bestanden te downloaden en tonen. Alleen de bestanden die WordPress nodig heeft om je volledige website te tonen worden geladen, en niks meer. 

In dat opzicht heeft een inactieve plugin geen enkel effect op de performance van je website, maar zoals we al zeiden is dit het korte antwoord. En ligt het iets ingewikkelder dan dat het op het eerste oog lijkt.

Want een plugin kan wel effect hebben op je website performance wanneer je dicht bij de capaciteit van je serverruimte zit. Ondanks dat je ze niet gebruikt en gedeactiveerd zijn reserveren ze wel ruimte op je server. Voornamelijk bij budget hostings kan dit een probleem zijn. 

Daarnaast heeft een inactieve plugins wel invloed op de veiligheid van je website. Een inactieve plugin maakt je website gevoelig voor spam en eventuele hacks. Een plugin blijft een plugin, het zijn nog steeds bereikbare bestanden op je server. WordPress toont nog steeds de plugin updates, maar omdat ze geactiveerd zijn zul je deze sneller negeren. 

Moet ik inactieve WordPress plugins verwijderen?

Het antwoord ligt een beetje bij jezelf. Kijk goed naar de plugins die gedeactiveerd zijn, zijn dit plugins die je wellicht in de nabije toekomst nog gaat gebruiken, of zijn het plugins die je ooit hebt geïnstalleerd, niet tevreden was en vervolgens gedeactiveerd hebt? 

Een plugin die je wellicht nog gaat gebruiken kan je gemakkelijk laten staan, zo hoef je deze ook niet opnieuw te installeren. De plugins die je niet meer gaat gebruiken kun je eruit halen.

Conclusie

Nee, inactieve plugins hebben geen invloed op de performance van je website. Wel maken ze de veiligheid van je website zwakker. Dus verwijder inactieve WordPress plugins die je niet meer gebruikt. Lees hier ook hoe je de snelheid van je WordPress website kan verbeteren.

Geen tijd of zin om je website te onderhouden? Dan ben je bij Reason Web Development aan het juiste adres. Wij zorgen dat jouw website snel, veilig en stabiel is. Ontdek de mogelijkheden!

Anoek
Project Manager | Front-End Developer
Deze informatie als eerste ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste toegang tot onze content.
Meer lezen?
februari 4, 2021
Opruimen van je website: Doe jij dit weleens?

Heb jij wel eens een lente schoonmaak gedaan voor je website? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Het opruimen van je website heeft niet alleen impact op je website bezoeker, maar ook op de snelheid en netheid van je website.  Wij geven een aantal voorbeelden hoe je eenvoudig en veilig je website kan opruimen en zo […]

Meer lezen
januari 24, 2021
Online fraude, hoe voorkom ik het?

Sinds begin dit jaar hebben we ons meer online moeten oriënteren dan ooit. Zowel de consument als bedrijven. Met deze ontwikkeling komen er ook nieuwe kansen voor online criminelen. Waar dit jaar de inbraken drastisch zijn verminderd, is de online fraude explosief gestegen.  De cijfers voor mei 2020, waarbij een groei van zo’n 383% ten […]

Meer lezen
oktober 5, 2020
WordPress update automatische: wat heb je te verliezen?

De nieuwste versie van WordPress (5.5) brengt de mogelijkheid met zich mee om plugins en thema’s automatisch te laten updaten. In deze post kijken we naar wat er in een automatische WordPress update gebeurt. Daarnaast word er gekeken naar de voor- en nadelen van automatisch updaten en de drie verschillende update strategieën die een website […]

Meer lezen

Kom een keertje langs!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Onze deuren staan voor je open!

Koninginnegracht 14
2514 AA Den Haag
© Reason Digital Empowerment B.V.. Alle rechten voorbehouden.