Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

Om de hoeveel tijd moet ik mijn WordPress updaten?

Waarom je WordPress website updaten?

Het updaten van je WordPress is belangrijk. Niet alleen houdt je je website zo gezond, maar het verhoogt ook de beveiliging van je website. Als je een verouderde plugin in je WordPress hebt staan of zelfs een plugin die gehackt is geweest, heb je tijdens het updaten van je website en plugins de kans om dit op te lossen. 

Hoe kan ik zien wat ik moet updaten?

Als je inlogt in WordPress dan zie je in de bovenbalk dit icoon staan. Als je je website moet updaten dan zie je er een cijfer achter staan. Het cijfer geeft aan hoeveel updates er klaar staan. 

Updates onderscheiden we in verschillende types:

  • Release update
  • Major update
  • Minor update

Updates worden aangegeven d.m.v. een cijfer bijv. ‘WordPress 5.3’ of ‘WordPress 5.3.1’. Het eerste cijfer geeft aan in welke WordPress release je zit. De cijfers daarna geven de updates aan. 

Major update

Een major update betekent dat er een nieuwe functionaliteit of andere toevoeging is gedaan aan de plugin of WordPress Core. Je kunt dit herkennen aan het eerste cijfer achter de punt.  

Minor update

Bij een minor update zijn er bugfixes gedaan binnen de versie. Dit zijn kleine updates, die vaak geen impact hebben op je website. Voor WordPress geldt dat minor updates automatisch doorgevoerd worden. Een minor update kan je herkennen aan het laatste cijfer.

Compatibiliteit met WordPress 

Met compatibiliteit in WordPress wordt aangegeven of de plugin update getest is met je WordPress versie. Heb je veel plugins waar onbekend achter staat, wacht dan een aantal dagen met het updaten ervan. Hier lees je daar meer over.

Als je op het getal klikt wordt je doorgeleid naar een andere pagina. Deze pagina is opgedeeld in 3 delen:

  • WordPress core update
  • WordPress plugin updates
  • WordPress thema updates

WordPress core updates

Als je de WordPress core moet updaten, dan staat hier wat je moet doen. Als je de huidige versie van WordPress al hebt geïnstalleerd zie je het versienummer staan. 

Als je de laatste versie van WordPress hebt geïnstalleerd hoef je hier niks te doen.

Let op, als je wel WordPress core moet updaten, maak dan eerst een back-up van je website. 

Plugin updates

Hieronder zie je welke plugins je moet updaten. Onder de titel van de plugin vind je een link met de details van versie-update. Hier kan je lezen wat de developer heeft toegevoegd, verwijderd of opgelost heeft in de plugin.

Lees deze altijd door. Het kan voorkomen dat een update van een plugin niet compatibel is met je WordPress versie of met een andere plugin. Is dit blok leeg, dan zijn er geen updates nodig.

Gerelateerd artikel: automatische updates, wat heb je te verliezen?

Thema’s

Maak je gebruik van een WordPress thema, dan moet deze ook geüpdatet worden. Deze vind je in dit blokje. 

Naast je actieve (aangekochte) thema zie je ook de standaard WordPress Thema’s, deze hebben een jaartal als titel, zoals ‘twenty-twenty-one’. Je kan eigenlijk alle WordPress thema’s verwijderen behalve die van het laatste jaar. 

Handige tips:

  • Bekijk eens in de zoveel tijd of de plugins die je gebruikt nog door de developer worden geüpdatet. Als een plugin langer dan een jaar niet aangepast is, dan is het slim om een alternatief te vinden die wel wordt geüpdatet. Een plugin die verouderd is en niet meer wordt doorontwikkeld door de developer kan zorgen voor een verminderde beveiliging. 
  • Heb je veel (inactieve) plugins, ga dan door de lijst en verwijder wat je niet gebruikt, niet nodig hebt of op een andere manier kan oplossen. Het gebruik van veel plugins kan er voor zorgen dat je website langzamer wordt.

Gerelateerd artikel: hebben gedeactiveerde plugins negatieve invloed op mijn website?

Maar hoe vaak moet je het doen?

Er is niet één correct antwoord. Het hangt namelijk af van hoe groot je website is, hoeveel verkeer er op komt en welke plugins je gebruikt. Een update van een plugin kan op elk moment voorkomen, er is geen vast punt in de week waar alle developers gezamenlijk een update uitbrengen. 

Wij raden aan om je website minstens één keer per maand na te lopen op updates en te kijken welke update er gedaan moet worden. 

Maak onderscheid tussen ‘veilige’ en ‘complexe’ plugins. Onder veilige plugins verstaan we bijv. contact form 7, Ninja forms en Yoast, dit zijn plugins waar er tijdens het updaten weinig fout kan gaan en hebben weinig impact op je website. Complexe plugins zijn plugins waar je website afhankelijk van is. Bijvoorbeeld ultimate member of WooCommerce.

Complexe plugins hebben meer impact op je website, mocht er wat fout gaan of de update van de plugin is niet compatibel met je huidige WordPress versie. Vooral als je je updates op je live website uitvoert dan is het belangrijk om goed de versie-update te lezen. 

WordPress zelf komt een aantal keren per jaar met een core-update, deze is te volgen via hun roadmap, maar je ontvangt bij major updates een e-mail van WordPress zelf met wat er veranderd is, dit noemen we een release note. Daarnaast zie je binnen je website ook een melding dat je je WordPress core kan updaten naar de volgende versie.

Voor major updates is het handig om een aantal dagen te wachten. Na een major update zie je vaak dat plugins nog niet compatibel met WordPress zijn. Dit betekend vaak dat de developer bezig is met het aanpassen van de plugin of nog niet de tijd heeft gehad om hem compatibel te maken.

Bij elke major update zijn er blogs en artikelen te vinden over de update en wat het met je website doet. Dit zijn plugin developers maar ook de WordPress community die schrijven over de impact van de update en de eventuele risico’s. Dit is informatie die je vaak van tevoren wilt weten en niet achteraf.

Je kan ook automatische updates aanzetten binnen WordPress, voordat je dat doet raden we je aan om dit artikel te lezen: Wat heb je te verliezen met WordPress automatische updates?

Voordat je update, maak een back-up.

Tijdens het updateproces kan er een hoop fout gaan en het laatste wat je wilt, is dat je website niet meer bereikbaar is. Zorg ervoor dat je eerst een back-up van je website maakt, zodat als er wat fout gaat je altijd een recente back-up kan terug zetten. 

Schakel digitale hulp in

Weet je niet zeker of je zelf je WordPress website kan onderhouden of geef je het liever uit handen zodat je minder risico loopt? Wij bieden WordPress onderhoudscontracten aan voor elk soort website. 

Naar WordPress onderhoudscontracten.

Ook interessant voor jou

Luciano

Reason is dé partner als je meer wilt halen uit je website. Niet alleen ontwerpen, realiseren en onderhouden we WordPress websites. We zorgen ook dat na lancering je website een succes gaat worden.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down