Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

Shopify VS WordPress

Wat is Shopify?

Shopify is een e-commerce platform wat speciaal ontwikkeld is om gemakkelijk een goede en overzichtelijke webshop te bouwen. Je kan met Shopify fysieke, maar ook digitale producten verkopen.

Je hebt keuze uit een handjevol templates en apps waarmee je de functionaliteit van jouw website kan uitbreiden.

Voor Shopify heb je geen technische of design kennis nodig. Je hoeft dus niet te coderen, maar Shopify geeft wel toegang tot de CSS en HTML van jouw website. Heb je dus wel technische kennis, dan kan je jouw website op deze manier verder customizen.

Wat is WordPress?

WordPress is een Open Source CMS. Je installeert de WordPress-software op een eigen gekozen hosting.

WordPress is een flexibel systeem waar je ongeveer elk soort website op kan bouwen. Door middel van plugins en templates kan je jouw website geheel naar je hand zetten. Zonder technische en design kennis kan je zeer ver in WordPress komen. Maar het is wel meer geschikt voor de doelgroep met wat meer ervaring op het gebied van web development.

Je kan ook kiezen voor een versie van WordPress waar je een maandelijks bedrag betaald om de hosting en verschillende andere tools te gebruiken van WordPress.

In dit artikel: Shopify VS WordPress, gaan wij de verschillende CMS’en met elkaar vergelijking. Hierbij gaan wij uit van de self-hosted versie van WordPress.

Voor welke soort gebruikers zijn Shopify en WordPress bedoeld?

De grootste doelgroep voor Shopify zijn mensen die een professionele webshop willen, maar daarvoor de nodige web development kennis missen. Maar daarnaast ook niet het budget hebben om iemand in te huren om een webshop voor te laten maken. Deze gebruikers komen vaak bij Shopify uit, omdat je direct kan beginnen met het creëren van je eigen webshop zonder coderen en programmeren. Daarnaast zijn de initiële kosten ook laag. Je betaalt per maand aan Shopify.

In tegenstelling tot WordPress, die een grotere doelgroep heeft. WordPress is geschikt voor mensen die basis web development kennis hebben, een oog voor design of gebruikers met een budget om een web developer in te huren.

Beide platformen zijn zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk instapbaar voor elk niveau van technische kennis. Maar in de meeste gevallen is het opzetten van een WordPress website lastiger dan het opzetten van een Shopify website. Om een webshop zoals Shopify te bouwen in WordPress, is er veel web development kennis nodig.

Maar ook al is het mogelijk om je Shopify webshop aan te passen op verschillende manieren (zoals, coderen, installeren van apps of standaard aanpassingen), zijn er aardig wat limieten waar je tegenaan kunt lopen. Daarnaast zit je altijd vast aan de hosting van Shopify.

De kosten van de platformen?

Het is moeilijk te zeggen wat een WordPress website kost, omdat een WordPress website erg flexibel is. Je kan uit veel verschillende functionaliteiten kiezen.

Een veel voorkomende misconceptie is dat WordPress gratis is. Het klopt dat je initiële opstart kosten gratis zijn. Het kost niks om de WordPress installatie te installeren op je hosting. Om een goede WordPress website te bouwen moet je rekening houden met de volgende functionaliteiten die (in de meeste gevallen) betaald zijn:

 • Domeinnaam
 • Hosting
 • Een template
 • E-commerce integratie
 • Plugins
 • Developer*

*afhankelijk van je web development skills en ambitie van je website, kan het voorkomen dat je een website developer moet inhuren.

In de onderstaande tabel staan de gemiddelde kosten per jaar voor de bovengenoemde punten zien:

Premium Template€ 75,-  eenmalige kosten
Domeinnaam€ 15 p/j
Hosting€ 360,- p/j
E-commerce integratie€ 180,- p/j
Plugins€ 200,- p/j
WordPress onderhoud€ 350,- p/j
Totaal per jaar€ 1.150,-

Dit bedrag is het jaarlijkse bedrag wat je gemiddeld aan een WordPress website uitgeeft, zonder web development kosten. Een shopify webshop heb je al vanaf € 29,- per maand. Bij Shopify kan je kiezen uit 3 pakketten, zie afbeelding 1.

shopify vs wordpress
Afbeelding 1: pakketten Shopify

De goedkoopste optie is € 29 per maand, dit betekent dat je een jaarlijkse uitgave hebt aan Shopify van totaal € 348,- dit is excl. je domeinnaam. Als je in het hogere segment valt van Shopify kom je op een totaal van € 3.887,- per jaar + de bijkomende kosten voor domeinen.

Een andere bijkomende kostenpost is de afdracht die je doet aan je payment provider. Voor WordPress geldt dat je zelf kan kiezen met welke provider je in zee gaat, bijvoorbeeld Mollie of Pay.nl. Bij Shopify draag je aan hun af. Per pakket verschilt het percentage van de afdracht, voor een iDEAL-betaling betaal je altijd € 0,29 per transactie. Bij een betaalprovider is het verschil te verwaarlozen.

Als je opzoek bent om in een korte tijd een professionele webshop zelf op te stellen, is Shopify een goede keus. Je betaalt per maand, wat voor een beginnende webshop vaak handiger is, dan in een keer een hoger bedrag te betalen voor een WordPress Developer.

Wil je zeker weten welk platform het beste bij je past maak dan een lijst van de functionaliteiten die je wilt hebben op je webshop en bereken deze zo goed mogelijk naast elkaar. De kosten van het platform is niet het enige punt waar je rekening mee moet houden. In het volgende stuk gaan we door met de functionaliteiten en features van beide platformen.

WordPress VS Shopify: Templates.

Je wilt dat je website er professioneel uit ziet. Het is namelijk een reflectie van jouw organisatie of merk. Beide platformen maken gebruik van templates.

Kwantiteit vs kwaliteit

Shopify biedt 9 gratis templates en 72 betaalde templates aan in de Shopify theme store. Elk template heeft 2 á 3 varianten waardoor er in werkelijkheid meer lijken te zijn. Deze templates zijn ontworpen door Shopify of door een door Shopify goedgekeurde leverancier. Deze templates zijn ook responsief voor mobiele apparaten. Dit betekent dat ze automatisch meeschalen naar het juiste formaat voor jouw tablet of mobiel.

Als je niks tussen deze templates kunt vinden, dan kan je ook van derde partijen templates kopen. Deze templates zijn niet specifiek goedgekeurd door Shopify zelf. Deze templates kan je vinden op platformen zoals Shoptimized en Theme Forrest.

Vergeleken met WordPress zijn de bovenstaande cijfers niet zo indrukwekkend. WordPress zelf brengt 1 thema per jaar uit, altijd genoemd naar het jaar bijv. ‘twenty-twenty’. Het aanbod van derde partij templates is enorm. Het is lastig om te zeggen hoeveel templates er beschikbaar zijn voor WordPress. Bij zowel gratis- als betaalde- templates loopt dit op in de duizenden.

Hier zit dan ook gelijk het ‘probleem’ in kwaliteit van de templates. In principe kan iedereen een thema voor WordPress bouwen en in de WordPress bibliotheek zetten. De kwaliteit van de templates verschilt daarom enorm. Veel van de ‘gratis’ templates zijn ‘freemiums’, dit betekent dat je gebruik kan maken van sommige functionaliteiten, maar dat een hoop functionaliteiten zijn afgeschermd en je deze alleen kan ontgrendelen als je het template koopt. Voor WordPress is het aan te raden om een betaald thema te gebruiken.

Voor Shopify geldt dat het een stuk meer gecontroleerd is. Shopify is meer gericht is op een niet-technische doelgroep is het eerlijk om te zeggen dat deze templates makkelijker zijn om naar je eigen hand te zetten. Maar het aanpassen van een goed in elkaar gezet WordPress template heb je ook snel onder de knie.

Mobiele vriendelijke templates

Dat je webshop mobielvriendelijk moet zijn is wel duidelijk. Zoals wij hierboven al aankaartte zijn alle officiële Shopify templates automatisch responsief. Voor WordPress geldt dit niet altijd, maar je kan er vanuit gaan dat een template wat recent gemaakt en geüpdatet is meeschaalt in het design. Het loont wel altijd om dit eerst even te controleren voordat je het template installeert.

Je hebt nu alle informatie voor het zoeken en installeren van een template voor beide platformen, laten we nu gaan kijken naar gebruiksvriendelijkheid.

Interface en gebruiksvriendelijkheid

De basis lay-out van Shopify en WordPress zijn redelijk gelijk. Je hebt aan de linkerkant een kolom met het menu waar je elementen van je website kunt vinden, als je hier klikt opent hij aan de rechterkant de inhoud van het element.

Maar het moet gezegd worden dat de Shopify interface een stuk moderner en ‘cleaner’ is.

Afbeelding 2: Het interface van shopify
Afbeelding 3: Interface WordPress

Beide platformen hebben eenzelfde aanpak wanneer het gaat om het wijzigen en publiceren van content. Je wijzigt je content in de backend van het platform. Dit verschilt van bijvoorbeeld Wix, waar je ‘on-page’ je content wijzigt. Dit is een meer visuele aanpak dan het wijzigen in de backend.

Voor zowel WordPress als Shopify zijn er plugins of apps te installeren om op een visuele manier je website aan te passen. Door middel van ‘drag & drop’ is dit zeer gemakkelijk voor mensen die nieuw zijn in web design.

Het probleem in deze plugins of apps is dat ze de website vertragen. De plugins of apps voegen onnodige code toe en dit kan een negatieve impact hebben op je SEO en usability van je webshop.

Shopify is geheel ingericht op de verkoop van producten en het managen van een online winkel. Het is lastig om een directe vergelijking te maken met het WordPress CMS. Het vergelijken van de interface op bepaalde punten is dus lastig.

Content management

Als het om content management gaat heeft WordPress hier de grootste voorsprong. In het tabel hieronder word de verschillen tussen de content management van WordPress VS Shopify weergegeven

 WordPressShopify
Pagina backups/revisiesvx
Categorieënvx
Tagsvx
Page-buildervx*

Nu lijkt het in de bovenstaande tabel dat Shopify niks aanbiedt. Dat is niet waar, zo is het mogelijk om pagina revisies te maken met een betaalde app. Voor categorieën en tags heeft Shopify meer limieten vergeleken met WordPress. In een later moment snijden we ook de betaalde apps aan, dit is namelijk een terugkerend onderwerp voor beide platformen.

Zoals hierboven al besproken kan je drag & drop apps kopen voor Shopify, de prijzen variëren tussen de € 10 en € 20 p/m. Waar het bij WordPress standaard bij de installatie komt in de vorm van Gutenberg. Gutenberg is de standaard (blokken) editor van WordPress. *Onlangs heeft Shopify bekend gemaakt dat de nieuwe versie van Shopify een drag & drop systeem bevat. Deze wordt verwacht in augustus 2021.

Als we kijken naar de content management aan de e-commerce kant, dan is het lastig om het te vergelijken. Dit komt doordat WordPress niet standaard met een e-commerce oplossing komt. Je bent altijd afhankelijk van een plugin, zoals Woocommerce. Shopify is een e-commerce platform, daardoor is de content management zeer simpel en ‘straight forward’.

Controle over je content

In WordPress kan je in het algemeen alles op je website plaatsen. Shopify daarentegen heeft voorwaarden waar je content aan kan en moet voldoen.

Echter, de host van jouw WordPress website zal soortgelijke voorwaarden hebben en kan dus ook je website verwijderen van hun server. Je hebt dan wel weer de flexibiliteit om te verhuizen naar een andere hosting partij.

Platform flexibiliteit

We hebben nu templates en de gebruiksvriendelijkheid besproken van de beide platformen. Flexibiliteit is eigenlijk een oneerlijke vergelijking, in het nadeel van Shopify. WordPress bestaat al 10+ jaar, waardoor er enorm veel templates en plugins te vinden zijn. Shopify, die nog ‘nieuw’ is heeft deze ervaring nog niet onder de knie.

Daarnaast is WordPress open source en ‘self hosted’. Je hebt zelf controle over waar je jouw website host, waar je in Shopify altijd vast zit aan de hosting van Shopify zelf.

WordPress heeft een enorme directory met verschillende plugins, om je website functionaliteiten uit te breiden en te optimaliseren, zie afbeelding 4.

shopify vs wordpress
Afbeelding 4: Overview installeren van nieuwe plugins

Shopify’s app store bevat een hele hoop apps (6,000+) die de functionaliteiten van je website kunnen uitbreiden.

Daarnaast krijg je bij het goedkoopste plan van Shopify ook toegang tot de CSS en HTML van je website. Voor de meeste gebruikers is dit meer dan genoeg flexibiliteit.

Kosten van het gebruik van apps

WordPress en Shopify bieden allebei een hoop apps en plugins aan. Een deel daarvan is gratis te gebruiken, maar de meest apps/plugins die je nodig hebt om je webshop goed te laten lopen zijn betaald. Hier zit het grootste verschil in tussen WordPress en Shopify.

Voor een groot deel van de WordPress betaalde plugins betaal je per jaar of eenmalig voor ‘lifetime acces’, voor Shopify betaal je per maand. Houdt er dus rekening mee dat naast je initiële opstart kosten er ook extra kosten bijkomen om een goede webshop te bouwen.

E-commerce functionaliteit in WordPress en Shopify

Het is moeilijk om hier een duidelijk advies in te geven, zoals al eerder besproken ben je bij WordPress afhankelijk van een derde partij plugin. En is Shopify volledig gericht op e-commerce. Je zou daar een snelle conclusie kunnen trekken dat Shopify hier het grootste voordeel heeft als het komt op e-commerce.

Dit betekent niet dat de derde partij plugins van WordPress er niet toe doen. Ook deze plugins zijn gebouwd met één doel, het verkoop en managen van producten. Je leest hier alles over Woocommerce VS Shopify.

Je kan zelfs Shopify als functionaliteit gebruiken op je huidige WordPress website. De kosten hiervoor zijn 9,-euro . Je implementeert dan niet alleen je producten maar ook een simpel winkelmandje en betaalsysteem.

SEO

Naast het hebben van een webshop wil je natuurlijk ook gevonden worden door zoekmachines. Dit noemen we ‘Search Engine Optimalisation’ oftewel SEO. Zonder zichtbaarheid in zoekmachines kan je verwachten dat je sales niet zo hoog zijn. Natuurlijk kan je advertenties inzetten, maar een goede organische zichtbaarheid is toekomstgerichter en duurzamer.

WordPress is sterker in de SEO als het gaat om statische content en posts. Zo kan je met de plugin Yoast snel een goede start maken met je SEO d.m.v. meta-descriptions, sitemaps en een hoop standaard instellingen. Daarnaast kan je ‘canonical URL’s’ instellen om gedupliceerde content te voorkomen. Iets waar Google erg enthousiast van wordt.

En omdat je je WordPress op een zelf gekozen server kan zetten, kan je kiezen voor een supersnelle hosting. Snellere websites krijgen voorrang in de zoekresultaten.

De SEO van het e-commerce deel van je WordPress hangt voornamelijk af van welke plugin je hiervoor gebruikt. Dit zijn de punten waar je naar moet kijken:

 • Kan je de titel, meta-description en alt text aanpassen?
 • Kan je een duidelijke URL maken?
 • Hoe snel laadt een product pagina?

Als we naar Shopify kijken zijn de SEO-functies zeer ‘straight forward’ en sterk. Zo heb je volledige controle over robots.txt, er wordt er een Sitemap voor je gegenereerd en worden redirects automatisch voor je aangemaakt. Ook kan je in jouw Shopify dashboard zien wat de snelheid van je webshop is, zie afbeelding 4.

shopify vs wordpress
Afbeelding 4: Shopify snelheid scan webshop

Belangrijk is dat Shopify webshops aan de nieuwe ‘Core Web Vitals’ vereisten van Google voldoen. Dit is niet het geval met andere soorten e-commerce platformen en dus een groot pluspunt voor Shopify. Ook voor Shopify kan je verschillende apps downloaden om je SEO in de gaten te houden en te optimaliseren. Deze zijn vergelijkbaar met Yoast in WordPress.

Het grootste nadeel van Shopify in hun SEO aanpak is dat ze altijd een ‘prefix’ toevoegen aan je URL. Een prefix is bijvoorbeeld: mijnwebsite.nl/pages/ voor pagina’s of /products/ voor producten. Google houdt meer van schone URLS.

Maar laat dit je niet tegenhouden, want op SEO front scoren zowel WordPress als Shopify een hoge score.

Webshop onderhoud en beveiliging

Er is een duidelijk verschil tussen deze punten:

 • In WordPress ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud en de beveiliging.
 • Bij Shopify ligt het grootste gedeelte van het onderhoud en beveiliging bij hun zelf.

Bij Shopify ben je voornamelijk zelf verantwoordelijk voor de sterkte van je wachtwoord.

Als je niet een bureau of organisatie inschakelt om je WordPress website te onderhouden en beveiligen ligt de verantwoordelijk geheel bij jou. Als je website niet up-to-date blijft met de laatste releases kan de veiligheid van je website een groot risico oplopen. Vooral als het gaat om hacks en e-commerce, want je slaat persoonsgegevens op in je website, die met een hack op straat kunnen komen te liggen.

Naast het goed beveiligen van je website, wat overigens niet moeilijk is, maar wel aandacht vereist, zit er ook een risico in het installeren van foutieve plugins. Deze plugins hebben kwaadaardige codes, die al heel lang niet zijn onderhouden of malware bevatten. Het is dus altijd belangrijk om goed te kijken wat je installeert op je website.

En als laatst, maak regelmatig een back-up. Als er iets gebeurd met je website, heb je altijd een recente back-up om terug te zetten. Dat gezegd hebbende, kunnen we met vertrouwen zeggen dat een goed onderhouden WordPress website geen risico vormt op de veiligheid van jouw klanten en jouw organisatie.

Maar, Shopify websites zullen minder kwetsbaar zijn in dit geval omdat ze dit zelf onderhouden. En zitten er meer risico’s bij WordPress, omdat het makkelijker is om de veiligheid te verwaarlozen.

Klantenservice WordPress VS Shopify

Op klantenservice gebied is Shopify de absolute winnaar. Wanneer je een Shopify plan koopt, krijg je support van het Shopify team erbij in de vorm van een live chat, email of telefonische service. Verschillende plannen bieden verschillende soorten klantenservice aan. Kort gezegd: als er wat mis gaat kan je altijd in contact komen met Shopify.

Bij WordPress is dit niet het geval. Sterker nog als er iets mis is met je website, is er niemand die je van WordPress kan bellen. Dit heeft te maken met dat je je website zelf bouwt. Echter omdat WordPress al jaren bestaat is er een enorme online community te vinden en met een Googlezoekopdracht heb je snel het antwoord.

Daarnaast zijn er bedrijven zoals wij die je op elk vlak van WordPress kunnen helpen. Dit zijn wel extra kosten waar je rekening mee moet houden. Voor die prijs is het level van support een stuk hoger, zo kan je altijd bij ons langskomen op kantoor, online meeten en e-mailen. Dit zorgt voor een persoonlijke connectie, iets wat je niet kan verwachten van de Shopify klantenservice.

De conclusie.

Het is goed om te beginnen met dat geen van de platformen slechter is dan de ander. Ze hebben allebei een toepassing voor verschillende doelgroepen.

Met dat gezegd is ongetwijfeld WordPress de meest flexibele en beter gevestigd dan Shopify. WordPress is een veel grotere speler en heeft een groter aanbod in templates en plugins. Dit zorgt ervoor dat je ongeveer elk soort website kan bouwen met WordPress.

Niettemin is dat niet toepasbaar voor elke gebruiker en in een deel van de gevallen zal Shopify de betere keuze zijn. Als je net start met jouw webshop en je moet rekening houden met de kosten en je technische kennis, maar wil je wel je webshop zelf bouwen dan is Shopify voor jou de oplossing.

Heb je een ruim budget en een web developer dan is een WordPress website iets voor jou. Ook hier kan je de DIY route nemen, maar deze opzet is moeilijker en zal langer duren voordat je een webshop live staat.

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down