Reason web logo
Portfolio BlogContact
Reason web logo

Woocommerce VS Shopify

Als het gaat om e-commerce zijn er eigenlijk 2 grote spelers: Woocommerce en Shopify. Maar hoe bepaal je wat de beste keuze voor jou is. Wij helpen je graag met het maken van deze keus met de onderstaande informatie.

Om de vergelijking simpel te houden, gaan wij bij Woocommerce er vanuit dat je al een WordPress, domein en hosting bezit.

Wat is Woocommerce?

Woocommerce is een Open Source E-commerce platform gebouwd voor WordPress. Doordat het Open Source is kan je vrijwel elk aspect van je webshop uitbreiden en customizen. Om gebruik te maken van Woocommerce heb je een WordPress installatie nodig. 

Wat is Shopify?

Shopify is een all-in-one E-commerce platform waar je zonder technische kennis een webshop kan opbouwen. Je koopt een maandelijks abonnement bij Shopify waar je hosting, domein, beveiliging e.d. inbegrepen zit.  

Kosten van Woocommerce VS Shopify

Woocommerce is als basissysteem gratis te installeren op jouw WordPress. Echter zal je gebruik moeten maken van ‘add-ons’, dit zijn betaalde uitbreidingen om jouw webshop volledig te customizen. De prijzen van deze add-ons beginnen vanaf € 20,- per stuk. 

De kosten voor een Woocommerce installatie is geheel afhankelijk van hoeveel add-ons je gebruikt.

Bij Shopify betaal je maandelijks een abonnement. Je kan kiezen uit verschillende abonnementen, afhankelijk van je webshop behoeftes, hierbij variëren de kosten per pakket. De prijzen beginnen vanaf € 29,- per maand. Een voordeel is dat je Shopify 14 dagen gratis kan uitproberen.

Bijkomende kosten Woocommerce VS Shopify

Voor zowel Shopify als Woocommerce geldt dat je add-ons kan aanschaffen om van meer functionaliteiten gebruik te maken. Bij Shopify heb je de ‘Shopify App Store’ met 6,000+ apps om uit te kiezen. 

Bij Woocommerce is het lastig te zeggen wat het aantal is, maar dat zal boven de 15.000 liggen. Dit zijn voornamelijk apps van derde partijen. Woocommerce zelf maakt ook goede betaalde plugins om je webshop uit te breiden. 

De kosten van deze plugins verschillen:

  • Voor Woocommerce add-ons betaal je jaarlijks een bedrag, als je een bundel koopt ben je goedkoper uit per jaar.
  • Voor Shopify betaal je per maand de apps die je activeert op je webshop.

Naast bijkomende kosten van plugins en apps, zijn er ook extra kosten die je maakt als iemand een aankoop doet op je website. Voor elke transactie draag je een percentage + vaste vergoeding af. 

Bij Shopify draag je deze vergoeding per transactie af aan Shopify zelf. Hoe groter je abonnement, hoe minder je afdraagt.

Bij Woocommerce heb je daar meer controle over. Je kiest namelijk zelf de betalingsprovider van je website. Denk hierbij aan Mollie, Pay.nl of Adyen. 

iDEAL is de meest voorkomende betaalmethode in Nederland, de vergoeding die je betaald aan de verschillende providers & Shopify liggen sterk bij elkaar.

Over het algemeen ben je goedkoper uit met een Woocommerce installatie omdat het basissysteem gratis is. Desalniettemin zal je voor een gehele Woocommerce installatie evenveel geld kwijt zijn als bij een Shopify webshop.

Installeren en opzetten

De meeste mensen die een webshop willen oprichten zijn geen web designers of web developers. Beide platformen zijn zeer gebruiksvriendelijk, alleen kost Woocommerce meer tijd om te installeren. 

Omdat we uitgaan dat je al een WordPress installatie live hebt staan, hoef je theoretisch gezien alleen maar de Woocommerce plugin te activeren. Dit is echter wel alleen als je al een WordPress website hebt. Begin je zonder WordPress installatie, dan wordt het verhaal wat ingewikkelder.

Als de plugin eenmaal geactiveerd en ingesteld is, is het uploaden van de producten redelijk ‘straight forward’.

Shopify is bijna plug en play. Je meldt je aan bij Shopify en je kan direct je producten uploaden. Shopify is een platform wat specifiek ontwikkeld is voor E-commerce. Hierdoor heb je weinig design ervaring of programmeer ervaring nodig! 

Templates

Beide platformen werken met templates. Dit zijn ontwerpen die je kan installeren op je Shopify of WooCommerce om je website er goed uit te laten zien.

Shopify biedt 72 betaalde templates en 9 gratis template aan. Je kan ook een Shopify template via een derde partij aanschaffen. Voor Woocommerce zijn er honderden templates beschikbaar. 

Als je een Shopify template koopt zijn de templates mobiel vriendelijk. Dit betekent dat je website meeschaalt als hij op verschillende soorten schermen wordt bekeken. Voor Woocommerce is dit niet altijd het geval, maar een recent en goed onderhouden template zal wel voldoen aan deze eisen. 

Managen van producten

De interface van Woocommerce en Shopify zijn vrijwel identiek aan elkaar. Al moet er gezegd worden dat de interface van Shopify een stuk moderner en schoner oogt. 

Bij Woocommerce en Shopify kan je fysieke als zowel digitale producten verkopen. Met Woocommerce, kan je in combinatie met een add-on ook reserveringen en boekingen opzetten.

Het managen van producten is zeer gebruiksvriendelijk op beide platform. Een product toevoegen heeft dezelfde belangrijke elementen zoals:

  • Titel
  • Foto’s 
  • Beschrijving
  • Prijs
  • Variabelen

Het laatste punt heeft limieten bij Shopify. Bij Woocommerce kan je ongelimiteerd een variabel invoeren.

Beide platformen hebben een overzichtelijk dashboard waar je jouw omzet en verkopen kan inzien. 

woocommerce vs shopify

Onderhoud en beveiliging

Je wilt je organisatie en klanten veilig houden. Er zit een groot verschil in veiligheid tussen de 2 platformen en dat heeft een duidelijke reden: 

  • Shopify regelt het onderhoud en beveiliging zelf voor je webshop. Je enige verantwoordelijkheid is dat je een sterk wachtwoord moet hebben. 
  • Bij Woocommerce is dit je eigen verantwoordelijkheid.

Bij Woocommerce, of WordPress ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van je website. En als het om persoonsgegevens en AVG-compliant gaat is dit een aandachtspunt dat een hoge prioriteit heeft. Het beveiligen van je WordPress website is niet moeilijk, maar vergt wel tijd en onderhoud.

Omdat Shopify een platform specifiek voor E-commerce is, zorgt zij zelf voor de beveiliging. Maar je hebt natuurlijk altijd een goed wachtwoord nodig. 

Over het algemeen is Shopify een beter beveiligd platform. Echter is een goed onderhouden en beveiligde WordPress website van hetzelfde niveau. 

Het zelf onderhouden van je WordPress website vergt wel meer tijd. Je moet zelf het onderhoud en beveiligen van je WordPress website uitvoeren. Uit ervaring weten we dat dit er nog wel eens bij in kan schieten.

Wil je je WordPress website beveiligen zonder er iets voor te doen, bureaus zoals ons kunnen dat voor je verzorgen. 

Klantenservice

Shopify is een platform met hun eigen specialisten en ze hebben een uitstekende klantenservice die je, afhankelijk van je abonnement, telefonisch, per chat of per e-mail kan bereiken. Naast dit contact heeft Shopify een enorme bibliotheek waar je in kan zoeken. 

Woocommerce heeft geen klantenservice. Wel heeft Woocommerce een eigen platform waar je in kan zoeken en een forum waar je vragen kan stellen. Een developer of een ervaren woocommerce gebruiken zal reageren op je vraag.


Daarnaast loont het zich altijd om te Googlen. Dit geldt voor beide platformen.

Woocommerce VS Shopify: de conclusie

Geen van deze platformen is slechter of beter dan de ander. Beide zijn geweldige platformen waar je je webshop mee kan bouwen. Een van beide zal beter bij jouw ambitie of organisatie passen. 

Woocommerce zal beter bij je passen als je meer keuze wilt in functionaliteiten, uitstraling en customisatie. Echter betekend dit wel dat je technische kennis of een web developer nodig hebt. 

Shopify is uitstekend voor een beginnende webshop die niet het budget heeft om in één keer een hoog bedrag te betalen aan een web developer. Daarnaast biedt Shopify de eerste 14 dagen gratis aan. Wel heb je meer limieten in Shopify omdat het een e-commerce platform is. Tegenover WordPress waar je zo ongeveer elk soort website mee kan bouwen. 

Zit je te twijfelen over een Shopify of een Woocommerce webshop? Laat je door ons adviseren wat het beste bij jouw organisatie past, neem hier contact op.

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meld je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Reason is jouw website- en applicatiepartner. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden doeltreffende en gebruiksvriendelijke websites, platformen en applicaties.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
chevron-down